SZIVVEL-LÉLEKKEL

 

Száraz Édes sütemények

Linzer koszorú

A Linzerkoszorú igazi klasszikus. Az omlós tésztából készített édes szárazsütemény egy jól záródó dobozban hosszú ideig tárolható.  A Linzerkoszorú töltelékének a képzeletünk szab határt, de a legnépszerűbb és így általam is leggyakrabban készített a házi baracklekváros és házi meggylekváros változat. A megtöltött Linzerkoszorúk tetejére porcukrot szitálok és olvasztott étcsokoládéval díszítem.

Islerkarika

A Linzerkoszorúval közeli rokonságban álló édes szárazsütemény. Az Islerkarikát a Linzerkoszorú tésztájával készítem úgy, hogy a liszt egy részét dióval helyettesítem, ezáltal egy szép, barnásabb árnyalatú tésztát kapok.  Az Islerkarikákat általában valamilyen fanyar gyümölcsből készített házi lekvárral töltöm, majd étcsokoládéba mártom. Az étcsokoládéval bevont Islerkarikák tetejét olvasztott fehércsokoládéval vagy színes cukorgyöngyökkel díszítem.

Diós  kosárka

Egy közismert, mutatós száraz sütemény, mely minden alkalomra megállja a helyét, mégis leggyakrabban lakodalmakkor kerül az ünnepi asztalra. Az egyszerű linzertésztával a kosár alakú sütőformákat kibélelem, majd mindegyik forma aljára saját készítésű házi baracklekvárt teszek. A lekvár mellett a süti mennyei ízét a süti formát feltöltő, tojásfehérje habjával összekevert darált diós massza adja. A kisült formák tetejére porcukrot szitálok, és dióbéllel díszítem.

Hókifli

A Hókifli talán diós és mákos változatának köszönhetően, hasonlóan a bejglihez egy klasszikus karácsonyi aprósütemény, azonban gyakran készítem lakodalmakra is. A rendkívül omlós tésztát zamatos diós és mákos töltelékkel ízesítem, a kisült sütiket pedig még melegen vaníliás porcukorba forgatom. Kiadós, zárt dobozban sokáig tárolható sütemény, mely vendégváróként, tökéletesen illik egy délutáni kávéhoz is.

Barack

Ha Barack süti, akkor lakodalom. Legtöbbünknek ez jut eszébe erről a klasszikusról. Azonban annyira mutatós, finom és ötletes édesség, hogy többször kérték tőlem családi összejövetelekre, de készítettem már díszcsomagolásban ajándékozás céljából is. A kisült dió nagyságú tésztákat a belsejükből kikapart tésztából készített diós rumos masszával ragasztom össze. A sütik igazi barackoz való hasonlósságát a színezés adja. Egyik oldalát vérnarancs aromával, másik oldalát zöld színű mandula aromával festem, majd azonnal kristálycukorba forgatom. A kis barackokat buxus levéllel díszítem.

Mézes puszedli

Kicsiknek, nagyoknak egyaránt kedvenc csemegéje, bármely ünnepi alkalom még édesebbé tehető vele. Ezt a finom, puha, omlós édességet a tésztába gyúrt mézes fűszerkeverék teszi illatossá.  Zárt dobozban hosszú ideig eláll, így kiválóan alkalmas arra is, ha épp váratlan vendégünk érkezik. Persze csak akkor, ha a zárt doboz rejtekhelyét, egyik leleményes családtagunk sem fedezi fel. A kisült formákat gőzön felvert tojásfehérje habba forgatom, majd száradás után akár tálalható.