SZIVVEL-LÉLEKKEL

 

Édes szeletelt sütemények

Zserbó szelet

A Zserbó szelet a dió, a házi készítésű sárgabarack lekvár, a csokoládé és némi tészta tökéletes ízharmóniája. Egy olyan sütemény, amit lehetetlen megunni. Nagyon ritka az olyan esküvő, karácsony, születésnapi-, névnapi összejövetel, hogy ne kerüljön az asztalra Zserbó szelet. A négy lapból álló tésztaréteg közé dió és házi készítésű baracklekvár kerül, melyet a sütemény tetejét borító csokoládémáz, esetleg annak olvasztott fehér csokolédával történő díszítése tesz tökéletessé.

Karácsonyra készítettem már három lapból álló Zserbó szeletet is, amelyben a tésztalapok közé cukorsziruppal készített mákos krémréteg és vaníliapudingos túrókrémréteg került.  

Mézes krémes

A Mézes krémest ajánlom mindazoknak, akik szeretik a többlapos, krémes, mézes ízű süteményeket. A Mézes krémes süti sok családnak nagy kedvence, igazi „retro” süti. Hagyományos változatánál a mézeslapok alsó és felsőrétegét vaníliás pudingos grízes krémmel, a középső réteget házi készítésű baracklekvárral töltöm, majd az így összeállított tészta tetejét csokoládé mázzal borítom.

Ünnepi alkalomra készítettem már három lapból álló Holland mézes krémest is, melyeket egy rétegben vanília pudingból készített főzött krémmel, egy rétegben csokoládé pudingból készített főzött krémmel töltöttem meg. A Holland mézes krémes tetejét csokoládé mázzal borítom, de igazán különleges ízhatást nyújt a puncs pudinggal készített cukormassza is. 

Citromos szelet       

A Citromos szelet egy múltbeli, igazi lakodalmas sütemény, de emellett egyszerű könnyedségének köszönhetően vendégvárónak is ideális. Ezt az egyszerű, hagyományos süteményt négy lappal készítem, melyeket vanília pudinggal készített főzött krémmel töltök be. A Citromos szelet pikáns ízét, üdítő jellegét a krémhez hozzáadott citrom héja és leve adja. A megtöltött sütemény tetejére porcukrot szitálok.

Kókuszkocka

Kókuszkocka nélkül nem létezik ünnep, legyen az egy többszáz fős lakodalom, egy nevetéstől hangos, vidám gyermekzsúr, vagy egy meghitt karácsonyi ünnep. Egy klasszikus kedvenc, mely népszerűségét a piskótatészta, a csokoládémassza és a kókuszreszelék tökéletes harmóniájának köszönheti. Ez az elképesztően finom sütemény többféle módon variálható. Hagyományos változatánál a sárga színű piskótatésztából felszeletelt kockákat étcsokoládéból olvasztott  masszába mártom, majd kókuszreszelékbe forgatom.

Emellett, rendkívül mutatós és mennyien finom a kakaóporral kevert, ezáltal barnaszínű piskótatésztából készített változat. A felszeletelt kockákat olvasztott fehércsokoládéba mártom, majd kókuszreszelékbe forgatom. A barna és fehér változatban elkészített kókuszkockákat muffin papírba helyezem, melyek egymás mellett elhelyezve, rendkívül mutatósak az ünnepi asztalon.  

Hólabda/Kozáksapka

Ki így ismeri, ki úgy ezt a klasszikus süteményt, mely a kókuszos sütik kedvelői közt nagy népszerűségnek örvend. Az a fajta süti, mely minden ünnepi asztalról pillanatok alatt elfogy. A kakaós puha tésztából kiszaggatott formák közepére és az oldalára vanília pudingból főzött lágy édes krém került, majd az oldalát kókuszreszelékkel borítom. A süti tetejére kerülő csokoládé mázzal ízvilágát tekintve egy nagyon ütős, de ugyanakkor egy mutatós édességet kapunk.

Hatlapos

A Hhatlapos süti a családi összejövetelek kötelező eleme, olyan igazi „egyszerűen finom” süti. A puha omlós tészta lapokat kakaós főzött krémmel töltöm meg. Nem túl édes, éppen annyira amennyire kell, de az omlós tészta lapoknak köszönhetően szinte elolvad a szánkban annyira puha és krémes. A tésztalapok megtöltését követően, felszeletelés előtt a sütemény tetejére porcukrot szitálok.

Lajcsi szelet

Kedvenced a mézes süti? Szereted a pudingot? Akkor Neked ez a süti főnyeremény. Lágy, krémes, mézes. Karácsonyi krémes sütemények, lakodalmas sütemények kiválasztásánál elsők között szerepel a Lajcsi szelet, mely egyszerűsége miatt egy igazi klasszikus. A mézes lapokat vanília pudingból illetve puncs pudingból készített főzött krémmel töltöm be, majd a tetején csokoládé mázzal is bevont süteménynek senki nem tud ellenállni.

Üdítő szelet

Mindenki szereti a krémes, réteges süteményeket. Az Üdítő szelet több néven is (Fanta szelet, Mirinda szelet) ismert, ahány ház, annyi elnevezés. Igazi dekoratív, meglehetősen kreatív, kellemesen friss és üdítő sütemény, ezért előszeretettel kérik bulikra, családi összejövetelekre. Kakaós tésztája képezi a sütemény alsó rétegét, melyre vanília pudingos túrókrémet helyezek.  Az üdítő szelet felső rétegét üdítőből készített zselészerű „máz” képezi, melynek kiválasztásánál a képzelet szab csak határt. A zselés rétegbe az üdítővel megegyező vagy ízben harmonizáló gyümölcs is helyezhető.

Kijevi krémes

A Kijevi krémes puha, egyszerű és mennyeien finom krémes süti. Kiváló desszert ünnepi alkalmakra és vendégvárásra is. A felejthetetlen ízét a tésztára rásült diós tojásfehérje hab adja, melyet a következő rétegben felvitt vanília pudingból készített főzött krém tesz tökéletessé.. A Kijevi krémest a darabos diós sült tojásfehérje hab zárja, mely rendívül mutatóssá is teszi ezt a finom krémes sütit.

Csíkos szelet

Feltétlenül ajánlom ezt a süteményt a dió és a mák rajongóinak. Minden ami benne van, külön-külön is finom, de együtt egyszerűen tökéletes. A diós, mákos és kakaós tésztalapokat felejthetetlenné teszi az a selymes vaníliás grízes krém, amellyel a lapokat összeragasztom. A diós, mákos és kakaós tésztának köszönhetően nagyon mutatós sütemény, a tetejét csokoládé mázzal díszítem. A Csíkos szelet által nyújtott ízek együttese, leírhatatlan.

Sakk szelet

Bármely ünnepi alkalomra, vagy egy egyszerű vasárnapi délutánra is alkalmas könnyű desszert, mely kreatív és látványos is egyben, egy igazi műalkotás. A csokoládé intenzív ízével, a fanyar lekvárral és az édes piskóta tésztával  biztos a siker. A süteményt barna és sárga piskóta tésztából készítem, a  lapokat házi készítésű baracklekvárral illesztem össze, az összeállított alkotást pedig csokoládé mázzal borítom.

A Sakk szelet angol változatát, az úgynevezett Battenberg szeletet, sárga és rózsaszín tésztából készítem. Ehhez az összeállításhoz a málna vagy az eperdzsem illik leginkább és az összeállított sütemény fehér marcipán bundában pompázik leginkább.

 Francia diós krémes

Igazi házi sütemény, ami mutatós, krémes, vaníliás, édes és diós egyben, egyszóval mennyei. A diós és a vaníliás krém csodás találkozása. A süteményt két mézes lappal készítem, mely alul és felül helyezkedik el, a két lap közé pedig, diós piskóta tészta kerül. A süteményt a lapok összeragasztásához felhasznált főzött vaníliás krém teszi tökéletessé. A sütemény tetejét a vaníliás krémmel zárom, melyet karamellizált dióval díszítek.

Gesztenyés kekszes szelet

Egy igazán finom, ízletes, a középső rétegét alkotó kekszdarabos masszától pedig, egy mutatós réteges sütemény is egyben. A Gesztenyés kekszes szelet nemcsak vendégváróként, hanem az ünnepi asztalokon is megállja a helyét. A sütemény alsó és felső rétegéhez egy barnaszínű piskóta tészta készül, a középsőrétegét és egyben a sütemény kreatív jellegét, a kekszdarabokkal dúsított gesztenye  massza adja. Az egyes rétegek közé vanília pudinggal készített főzött krém kerül, a sütemény tetejét pedig csokoládé mázzal borítom.

Kókusz golyó/ Kókusz tekercs

Sütés nélküli, babazsúrok, családi összejövetelek alkalmával rendszeresen asztalra kerülő klasszikus süti, mely a lakodalmas asztalokon is megállja a helyét. Sosem megy ki a divatból. Egy kis darálás, összegyúrás, hempergetés és meg van a Kókusz golyó garantált sikere. A Kókusztekercs pedig a barnatésztával felgöngyölt fehér krémmel lesz egy rendkívül mutatós, egyszerű, de ízletes sütemény 

Muffin

A Muffin babazsúrokra, családi összejövetelekre, vagy akár hétvégi délutánra ideális, egyszerű, de sokféleképpen variálható finomság. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tésztát gyakran gazdagítom aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel vagy épp csokoládéval. A muffin formában készre sütött sütiket pedig házi készítésű lejvárral, különféle krémekkel töltöm, a tetejét tejszínhabbal, vagy színes cukormázzal díszítem.